Zbog svog položaja na stjenovitom brežuljku između planina, Sarajevo je oduvijek bilo poznato po brojnim izvorima i izvorima slatke vode. Tradicija kulta vode i gradnje česmi datira još od 15. stoljeća i osmanskog perioda. Prema zapisima Grabrijana & Neidhardta iz 17. stoljeća Sarajevo je imalo 5 hamama i 670 privatnih kupatila. Voda se dobijala iz preko 700 bunara i 1060 izvora. Bilo je preko 110 česmi širom grada. Turski pjesnik Nerkesy nazvao je Sarajevo gradom hiljadu fontana. Česma je imala istu ulogu kao spomenik u zapadnom svijetu. Tokom godina intenzivne urbanizacije i kasnije izgradnje motivisane profitom, ova prelepa tradicija izgradnje česme je nepravedno napuštena. Desetine česmi su srušene ili ostavljene da propadaju, a lokalna vlast je uložila samo male napore da ova tradicija ostane živa.

Generalna skupština UN-a je 2010. godine priznala ljudsko pravo na sigurnu i čistu vodu za piće i kanalizaciju. Kako je navedeno u Rezoluciji UN 64/292, svaki čovjek ima pravo na čistu vodu i sanitarije. U njemu se navodi da su čista voda za piće i kanalizacija “od suštinske važnosti za ostvarivanje svih ljudskih prava”, što pokazuje kako UN prepoznaje da je pristup adekvatnim zalihama čiste vode za piće temelj na kojem društvo gradi sva druga ljudska prava.

Od dobrobiti za ljudska prava, zdravlje, ljudsko tijelo, do koristi za okoliš, smanjenjem upotrebe jednokratnih plastičnih boca, vraćanje tradicije korištenja naših sarajevskih česmi imat će veliki dugoročni efekat na stanovništvo grada, ali i dolazeće posjetioce.

Savjet za zelenu gradnju pokrenuo je projekat pod nazivom “Sarajevo grad hiljadu česmi – oživljavanje tradicije korištenja česmi” uz podršku naših dugogodišnjih partnera Heinrich Boll Fondacija u Sarajevu.

Ovaj projekta ima više ciljeva:

1. Promovirati tradiciju sarajevskih česmi

Promoviranje tradicionalnog i savremenog zelenog značenja česmi u Sarajevu s ciljem pozivanja lokalnog stanovništva, ali i posjetilaca, da koriste iste.

2. Mapiranje postojećih česmi za prijedlog koji će uključivati nove za održivu, teritorijalno uravnoteženu ponudu čiste besplatne vode u Sarajevu

3. Podići svijest o važnosti flaša za višekratnu upotrebu

Kretanje ka zelenijoj budućnosti i podizanje svijesti o negativnim stranama plastike  za jednokratnu upotrebu. Također, promocija flaša za višekratnu upotrebu, kao i obezbjeđivanje značajne količine za širu javnost kao dio projekta.

4. Promocija turističkog potencijala i održivih usluga koje gradovi trebaju ponuditi u skladu s mjerama dekarbonizacije i cirkularne ekonomije. Naša organizacija nastavlja dugogodišnji trud promovisanja zelene i cirkularne ekonomije, zaštite okoliša, kao i zdravog života građana BiH.